Ligging
Het appartementencomplex Hof ter Hage ligt midden in het historische centrum van Den Haag en is ontstaan uit het hoofdpostkantoor en de telefooncentrale van het voormalige staatsbedrijf der PTT (Post Telegraaf Telefoon). Het ligt in het oudste stuk van Den Haag tegenover de Grote of Sint Jakobskerk. Deze kerk is genoemd naar de apostel Jakobus de Meerdere, van oudsher de beschermheilige van ridders en van Den Haag. Hof ter Hage en de kerk liggen op dezelfde oude duintop. Het Hof wordt begrensd door het Kerkplein, de Torenstraat, de Kleine Nobelstraat en de Prinsestraat en bestaat behalve uit bijna honderd appartementen op de verdiepingen uit een aantal winkels op de begane grond.

Het Kerkplein is het plein tussen de Grote kerk en het Hof ter Hage-complex.

De Torenstraat begint bij de toren van de Grote kerk (waaraan hij zijn naam ontleent) en loopt door tot de kruising Noordwal / Bilderdijkstraat. De naam van de straat werd gekozen na een van de grote stadsdoorbraken uit de negentiende eeuw, in dit geval die van de Prinsegracht naar de Elandstraat.

De Nobelstraat dankt haar naam waarschijnlijk aan een lid van de familie Nobel. Uit de Hofboeken van 1458-1461 blijkt dat de Nobelstraat toen een onderdeel was van de Papestraat, die echter in de negentiende eeuw door een stadsdoorbraak in tweeën werd gesplitst. Aan de kant van de Torenstraat ging de Papestraat vervolgens Nobelstraat heten. De Kleine Nobelstraat is een korte vertakking van de Nobelstraat.

De Prinsestraat wordt in 1646 vermeld als Jonge Princestraat, waarmee gedoeld werd op Willem II (1626-1650), de zoon van prins Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Aanvankelijk liep deze straat van de Noordwal tot aan de Molenstraat. In de jaren tachtig van de negentiende eeuw werd de Prinsestraat doorgetrokken tot de Grote Kerk en het Kerkplein.

Het gebouw
Op de begane grond (niveau 0) bevinden zich winkels, zoals een postkantoor (een overblijfsel van de oude functie), een filiaal van Albert Heijn, een beddenzaak, een kapsalon, een firma voor parketvloeren en diverse kledingzaken.

Op de vijf verdiepingen liggen 97 appartementen die verschillend zijn van grootte en indeling.

De oude bebouwing op het binnenterrein is gesloopt. Het nieuwe binnenterrein heeft op de eerste verdieping (niveau +1) een daktuin met hagen en bomen gekregen en vormt een stiltegebied. Opvallend is het fraaie opengewerkte trappenhuis op de hoek Nobelstraat-Prinsestraat en de zachtgele zonnige kleur van de muren. Onder de binnentuin ligt op de begane grond de bevoorradingshof van de winkels en de toegang tot de autoliften die naar de parkeergarage leiden.

De voormalige kelder van het hoofdpostkantoor op niveau –1 is verbouwd tot parkeergarage. Elk appartement heeft in deze kelder één parkeerplaats en een ruime berging. De parkeergarage is bereikbaar via een oude poort aan de Nobelstraat die nu via een elektronisch pasje toegang geeft tot twee autoliften.

Voorgeschiedenis
Het grootste deel van het gebouw is in de jaren vijftig als hoofdpostkantoor en telefooncentrale van de PTT ontworpen door Rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff (1892-1970), die ook het Ministerie van Landbouw heeft ontworpen. In de jaren zeventig en tachtig werd een nieuwe bestemming voor het gebouw gezocht. Als onderdeel van het plan ‘Den Haag Nieuw Centrum’ werd het PTT-gebouw in de jaren negentig gerenoveerd met handhaving van de buitengevels. Het kreeg toen een woon- en winkelbestemming. De oude vleugel aan de Torenstraat werd afgebroken en herbouwd in een stijl die aansloot bij de rest van het complex. In 1998 werd de renovatie van het complex voltooid.

Een deel van de artistieke nalatenschap van het PTT-gebouw is ter plekke bewaard gebleven. In het trappenhuis aan de Torenstraat zitten verdeeld over alle verdiepingen vijftien grote glas-in-loodramen die de geschiedenis van de communicatie door de eeuwen heen uitbeelden. Deze zijn in de jaren vijftig ontworpen door glazenier Derk Klaas Broos (1903-1991), die ook dergelijke ramen ontwierp voor het stadhuis in Utrecht en het gemeentehuis in Alphen aan de Rijn.
Op het dak van het trappenhuis staat een drie meter hoog beeld van de bekende monumentale beeldhouwer John Raedecker (1885-1956), die ook het nationale monument op de Dam te Amsterdam van reliëfs heeft voorzien. Het is een allegorische vrouwelijke figuur, staande op een wereldbol tussen de vier windstreken en omgeven door postduiven. Het beeld symboliseert de rol van de PTT (Post, Telegraaf, Telefoon) in de wereldomvattende communicatie.